Categorieën
Bouw

OSB Plaat: De Alleskunner in de Bouwwereld?

OSB platen, wie kent ze niet? Deze veelzijdige platen van houtschilfers zijn een onmisbaar element geworden in de bouwwereld. Maar wat maakt ze nu zo populair? En waar kun je ze eigenlijk allemaal voor gebruiken? Laten we samen een diepere duik nemen in de wereld van OSB platen en de meest belangrijke vragen beantwoorden.

Wat is een OSB plaat?
Achter de afkorting OSB schuilt Oriented Strand Board, oftewel gerichte strengenplaat. Het is een plaatmateriaal dat gemaakt is van lagen houtschilfers die met een bindmiddel verlijmd zijn. In deze platen liggen de schilfers in de buitenste lagen parallel aan elkaar, terwijl de schilfers in de binnenste laag loodrecht daarop staan. Deze slimme opbouw resulteert in een plaat die niet alleen sterk, maar ook stabiel is. Daarom is OSB geschikt voor diverse toepassingen in de bouw.

Waarvoor kun je OSB platen gebruiken?
De veelzijdigheid van OSB platen kent bijna geen grenzen in de bouwwereld. Ze vormen een solide basis voor vloeren, waar hun stevigheid, vlakheid en eenvoudige installatie het verschil maken. Maar ook in wanden komen ze van pas, zowel als scheidingswanden als dragende structuren. Op daken fungeren ze uitstekend als onderlaag voor dakbedekking, of het nu dakpannen zijn of bitumen. Daarnaast vinden OSB platen hun weg naar het interieur, waar ze dienstdoen als het materiaal voor diverse meubelstukken, zoals kasten, tafels en bedden. En laten we niet vergeten dat ze zelfs een rol spelen in stevige verpakkingen, waar duurzaamheid en sterkte van essentieel belang zijn.

Wat zijn de voordelen van OSB platen?
OSB platen brengen een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Ten eerste zijn ze sterk en stabiel, waardoor ze geschikt zijn voor diverse constructieve toepassingen. Daarnaast zijn ze relatief licht van gewicht, wat het hanteren ervan aanzienlijk vergemakkelijkt. Bovendien zijn ze vriendelijk voor de portemonnee, aangezien ze doorgaans goedkoper zijn dan alternatieve plaatmaterialen zoals multiplex of gipsplaat. 

OSB platen bestellen bij Sleiderink
Je weet nu waarom OSB platen zo belangrijk zijn. Daarom is het belangrijk om jouw OSB platen snel te bestellen bij Sleiderink! Sleiderink heeft altijd scherpe prijzen waardoor jij nooit teveel betaalt.